Tuesday, September 9, 2014

SOTONG GORENG TEPUNG

Assalamualaikum..

Selalu makan sotong goreng tepung? Yang macam cokodok tu atau yang memang sedap macam calamari gitu? Selalunya diaorang goreng cam tempura tukan.. Yang ala, cam cekodok pun ada jugak rupanya. Kalau korang pernah makan calamari (Ni nama Itali sebab maksudnya sotong goreng tepung) yang memang dari Italian punya restoran, wahhhh memang sedap.. Makan sekali mesti korang nak lagi. Ingat lagi waktu keluar dengan Mr Kingshah, kitaorg selalu makan kat Italian Restaurant kat Mid Valley (tak ingat nama). Harga standart la.. Sphagetti marinara (seafood) and calamari tu yang kitaorang selalu order. Pernah try pizza tapi tak menepati selera kitaorg. Memang terbaik la. Tak pernah lagi makan sphagetti dan calamari yang sesedap restaurant ni..

Ok jom kita masak sotong goreng tepung ala Italian style. Cuma Ummi tak letak herb la.. Takut salah letak.

BAHAN-BAHAN
1. Setengah ekor sotong besar (sotong yang saiz besar ye) dibuang selaput dan dihiris (jangan nipis sangat)
2. Tepung gandum
3. sedikit garam
4. sebiji telur - dikacau
5. Minyak untuk menggoreng

CARA-CARA
1. Hiriskan sotong. Lap kering dengan kertas dapur.
2. Campurkan garam ke dalam tepung gandum dan kacau rata
3. Ambil sotong dan gaulkan ke dalam tepung gandum tadi.
4. Masukkan pula ke dalam telur dan gaul rata.
5. Then masukkan semula ke dalam tepung gandum.. Gaul rata.
6. Apabila minyak telah panas, masukkan sotong yang telah digaul ke dalam minyak.
7. Goreng hingga sotong menjadi keperangan.
8. Angkat dan toskan minyak.
9. Sedia untuk dihidang bersama sos.


Inilah rupanya kalamari Ummi

Lagi

Dan lagi.. Sangat sedap dimakan ketika panas. Sotong tidak rasa liat...

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment