Tuesday, September 2, 2014

KUIH PUTERI MANDI ATAU KUIH KEPEK HIDUNG

Assalamualaikum..

Hah, korang pernah dengar kuih kepek hidung. Sure tak pernah punya lah.. Ni istilah atau nama kuih yang paling senang nak buat. Hanya dipenyekkan sahaja. Adriana yang 4 tahun tu pandai buat apatah lagi korang yang besar2 ni. So jom kita tengok resepi kuih tradisional ni..

Sebelum tu, nak mengenangkan kuih ni dulu. Masa kecik2 Ummi selalu makan kuih ni. Kuih ni manis dan kena siapkan dulu kelapa tu. Nampak remeh tapi mudah aje sebenarnya. Bagi yang anaknya ramai, kuih ni paling senang dan insyallah cukup untuk semua orang. Cuma kena hati2 sbb guna tepung pulut. Kang ada yang tercekik plak. So jangan buat besar2 ok. Kecil sudah supaya gigit 2-3 kali dah boleh telan.

BAHAN-BAHANNYA (TEPUNG)
1. Tepung pulut - Ikut suka korang nak banyak mana, tapi secawan or dua cawan cukup lah
2. Secubit garam
3. Air
4. Pewarna - ikutlah nak warna apa pun

CARA-CARANYA
1. Masukkan tepung pulut ke dalam mangkuk. Masukkan garam dan air. Kacau sehingga tepung menjadi doh. Jangan lembik sangat ye. Tak melekat kat jari.
2. Ambil sedikit dan bulatkan. Kemudian gunakan ibu jari dan jari telunjuk untuk penyetkan tepung.
3. Pada masa yang sama, didihkan air dalam periuk.
4. Setelah selesai menggentel tepung, air pun dah mendidih, masukkan ke dalam periuk.
5. Tunggu sehingga tepung timbul dan angkat.
6. Gaulkan dengan kelapa yang telah dimasak tadi. Jangan tunggu sampai sejuk, takut tak melekat plak dengan kelapa.
7. Sedia untuk dihidangkan..

BAHAN-BAHAN (KELAPA)
1. 1/2 biji Kelapa yang diparut atau mesin
2. sedikit garam
3. sedikit air
4. gula merah - nak bagi warna gelap aje
5. gula pasir - 2 sudu. Kalau nak manis tambah lagi
6. Daun pandan

CARA-CARANYA
1. Masukkan gula merah, gula pasir, garam, kelapa dan air dalam kuali. Masukkan daun pandan untuk bagi wangi.
2, Kacau hingga sebati dan sehingga air kering.
3. Sedia untuk diangkat dan disejukkan.

Ni assistant Ummi ye.. Senang ada pembantu

Ni sorang lagi assistant yang kelam kabut..

Gentel kecik sudah. Buat bulat2 kecil dan tekan aje. Nak bagi cantik kita letak warna hijau dan merah. Comel skit..

Didihkan air.. Then masukkan tepung yang dah dipenyek tadi. Tunggu sampai semua tepung naik ke atas. Tu tandanya dah masak..

Gini lah rupanya bila dah masak. Dia macam kembang sikit gitu..

Gaulkan dengan kelapa yang telah dimasak dengan gula merah, sedikit air dan sedikit garam

Ok.. ni yang dah siap.. Warna hijau Adriana punya

Warna merah Alissa punya

Merah dan hijau.. Sedap

No comments:

Post a Comment