Monday, September 1, 2014

UBI KAYU REBUS DAN SAMBAL IKAN BILIS

Assalamualaikum..

Korang suka makan ubi kayu rebus? Ke tak pernah makan langsung? Hishhh.. Rugi tau kalau tak pernah makan.. Itulah makanan datuk nenek atau mak ayah kita dulu2. Kalau kena gaya masaknya, memang terbaiklah.

Ummi suka ubi kayu. Tak kiralah masak apa pun. Kerepek, ubi rebus, goreng ubi, pengat ubi kayu hatta bingka ubi kayu, semua pun Ummi makan aje. So baru2 ni pergi pasar malam nampak ada ubi kayu. Ummi beli yang kecil aje. Cukuplah untuk keluarga kecil kitaorg. Itupun Mr Kingshah ngan Ummi je yang makan.
So cadangnya nak buat ubi kayu rebus dan sambal ikan bilis or kelapa parut.

Ini sambal ikan bilis Ummi ye. Ummi tak suka sambal ikan bilis ngan lada kering. Mesti tak habis. Ni sambal ikan bilis orang pahang AKA resepi mak sendiri. Kalau makan dengan nasi panas lagi sedap. Bertambah tambah nasi dibuatnya.

Sambal ikan bilis ni mudah aje... Bahan pun simple aje. Main campak2 aje..

Tadaaaa.. ubi rebus, sambal ikan bilis ngan kelapa parut...

Dan lagi....

RESEPI SAMBAL IKAN BILIS

Bahan-bahannya:
1. Segenggam ikan bilis * (Suka hatilah nak banyak mana pun tapi kalau ikan bilis banyak, bahan lain kena banyak jugaklah ye_
2. 10 biji cili padi * (nak lebih pun boleh jugak)
3. Sebiji bawang merah besar *
4. 3 Ulas bawang putih*
5. Sedikit minyak untuk menumis
6. Garam secukup rasa
7. Serbuk perasa secukup rasa

Cara-caranya
1. Blend atau tumbuk bahan2 yang bertanda *. Jangan hancur sangat dan jangan kasar sangat. Sedang2 gitu.
2. Masukkan minyak dan bila panas, tumiskan bahan yang dikisar atau tumbuk.
3. Kacau sehingga garing atau bertukar warna keperangan sedikit.
4. Masukkan garam dan serbuk perasa.
5. Tada... dah siap sambal ikan bilis..

No comments:

Post a Comment