Wednesday, September 3, 2014

RESEPI NASI AYAM

Assalamualaikum..

Korang pernah masak nasi ayam? Ingatlah pertama kali belajar masak nasi ayam terus menjadi. Alhamdulillah.. Hanya dapat resepi melalui mulut orang aje. Balik terus praktikkan kat umah. Menjadi pulak. Ummi kalau masak lauk, Insyallah selamat lagi. Tapi buat cake, adoi laaaa.. Geram. Minggu lepas buat cupcake tapi boleh buang aje. Cam tak masak. Sedih betul. Dulu masa masak kek - pertama kali jadi, kedua kali separa jadi dan ketiga kali terus buang dalam tong sampah. Sejak tu fobia nak masak kek. Since baru beli mixer dan oven ni, semangat nak masak kek tu tinggi skit. Tapi tulah, asyik tak jadi aje. Maybe nak kena belajar camne nak control mixer tu/ Kuih raya setakat ni ok lagi. Lembut aje bila buat. Cuma kek yang menjadi masalah. Semalam tengok youtube dengan Adriana. Dia dah start tanya bila nak buat cupcake. Anakku, kalau Ummi ni dah mahir, hari2 pun takpe buat cup cake. Ni masih tak pass lagi ni. Hujung minggu ni kita buat ok. Ni kena study youtube betul2. Kena belajar dengan Anna Olson. Tabik spring la kat minah tu.

OK.. Jom sambung pasal nasi ayam. Nampak mudah tapi banyak benda nak kena masak. Selalunya Ummi akan masak sos dulu. Sos merah. Lepas tu rebus ayam. Masak nasi. Panggang ayam dan masak sup. Last baru masak sos kicap. Banyak benda nak kena buatkan. Tu yang Ummi kalau masak nasi ayam sampai 1 jam baru siap.

RESEPI NASI AYAM

A. SOS TOMATO DAN CILI
- 3 biji tomato
- 2 biji cili merah besar (buang biji)
- 3 biji cili padi
- garam secukup rasa
- gula secukup rasa
- 1/2 sudu besar cuka makan

- Blendkan tomato dan cili sehingga hancur. Masukkan dalam periuk dan masukkan gula, garam dan cuka. Kacau dari masa ke semasa. Setelah nampak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


B. NASI AYAM
- 1 1/2 pot beras
- Air (ikut la berapa banyak air yang diperlukan untuk beras tu)
- butter / planta
- bawang putih dan halia yang diblender kering
- daun pandan 2 helai
- sedikit garam
- serbuk kunyit (nak bagi kuning)
- 1 kuib pati ayam

- Masukkan butter ke dalam periuk. Bila dah cair, masukkan bawang putih dan halia. Masukkan kiub pati ayam dan daun pandan.
- Bila dah kuning keperangan, masukkan beras yang telah dibasuh. Masukkan air then garam dan kunyit. Settle


C. SUP AYAM
- Air rebusan ayam
- Ayam yang dipotong kecil
- 3 ulas bawang putih dihiris
-sebiji bawang merah besar dihiris
- halia dihiris
- sup bunjut
-sayur - kentang, carrot dan bunga kubis (suka hatilah nak isi sayur apa dalam sup)
- Daun sup
- garam secukup rasa
- minyak untuk menumis

- Panaskan minyak. Masukkan bawang putih, bawang merah dan halia. Bila dah naik bau, masukkan ayam. Masak hingga air ayam kering.
- Masukkan air rebusan ayam dan sup bunjut. Bila dah menggelegak masukkan sayur. Perasakan dengan garam. Sebelum tutup api, masukkan daun sup. Tada dah siap


D. AYAM

BAHAN-BAHAN
- Seekor ayam di belah empat
- kicap manis
- kicap masin
- sos tiram
- bawang putih dan halia yang diblender kering (tanpa air ye)

- Rebus ayam hingga tiada darah lagi.. (Ummi pastikan sampai betul2 masak bukan half cook)
- Angkat dan toskan.
- Perapkan dengan bawang putih dan halia. Masukkan kicap manis, kicap masin dan sos tiram.
- Biarkan selama 15 minit.
- Bakar di dalam oven selama 15-20 minit dengan suhu 170.



E. SOS KICAP
- lebihan sos perapan ayam
- kicap manis / kicap masin

- Masukkan lebihan sos perapan ayam dan kicap manis dan kicap masin. Tambah air jika perlu. Masakkan atas api sehingga mendidih. Sedai untuk diangkat.

*Kalau korang takde kicap masin, isi garam skit ye..

Alissa kata terbaik.. Adriana kata sedapnya nasi ayam. Hahahha anak Ummi memang pandai berlakon.. Tapi makan sampai menjilat jari. Budak2 ni bukan makan ayam sangat. Makan nasi dan sup yang lebihnya.. Puas hati bila dapat hidangkan makanan pada anak2 dan suami. Semua kenyang hari ni. Alhamdulillah....
Nak ke?

Sedap...

No comments:

Post a Comment