Monday, November 3, 2014

POPIA SAYUR DAN KETAM

Assalamualaikum..

Akhirnya.. Fuh, setelah sekian lama tak bersiaran. Mabuk dan melayan badan yang lemah tak bermaya. Citer cuti2 Kuching pun belum buat lagi. Dah sebulan berlalu.. Ok, jom kita kongsi resepi dulu. Sejak selera dah makin baik, moh la kita memasak semula. Kalau tak, nak bau minyak pun tak lalu. Sampai hari ni Ummi akan halau Mr Kingshah kalau dia pakai minyak wangi. Ummi sendiri pun dah stop pakai minyak wangi. Nasib laaaa...

Senang aje nak buat popia ni. Sedap pun. Takde bahan perasa cuma kena makan cicah sos la. Kalau tak of course tawar..

Bahan-bahan:
1. Kulit popia
2. Carrot - dihiris nipis dan halus
3. Sengkuang - dihiris nipis dan halus
4. Filamen ketam
5. Sedikit tepung gandum (bancuh dengan air untuk jadikan pelekat)

Cara-caranya:
1. Sengkuang dan carrot dihiris nipis dan halus. Campurkan keduanya.
2. Sediakan kulit popia (Ummi buat dua lapis sbb kulitnya nipis sangat)
3. Masukkan ketam dan sayuran tadi ke atas kulit popia.
4. Gulungkan dan guna tepung sebagai pelekat.
5. Tara.. Dah siap untuk disimpan dalam freezer. Kalau nak goreng terus pun boleh.

Senang bukan. Tanpa apa2 perasa. Bila dah goreng sedap aje. Sayuran tu pun masak aje sebab hiris nipis dan halus.

Contoh isi dalam popia

Tara.. dah siap digulung. Mudah aje..
SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment