Monday, November 3, 2014

PENGAT LABU

Assalamualaikum..

Jom kita masak pengat labu plak. Tekak nak makan benda2 yang manis plak. Ummi sangat suka makan pengat. Tau ke pengat tu apa. Ala.. macam bubur gitu. Pengat pisang ngan pengat ubi kayu tu favourite Ummi. Tapi susah nak cari pisang ngan ubi kayu. So labu pun jadi lah..

Ni la hasilnya.. Orang lain tak makan. Ummi je bantai sorang..
BAHAN-BAHAN:
1. Setengah biji labu - kecil aje
2. Gula
3. Garam
4. Santan
5. Daun pandan
6. Gula perang

CARA-CARANYA:
1. Potong labu ikut suka hati. Tapi jangan besar sangat ye. Tak perlu buang kulit cuma cuci bersih kulit tu.
2. Rebuskan labu sehingga separa empuk.
3. Buang air rebusan.
4. Masukkan santan bersama labu. Tambahkan gula perang, gula dan garam. Jangan lupa daun pandan sekali.
5. Kacau sehingga santan masak.
6. Sedia untuk dihidangkan.

*Gula tu sukatannay terpulang pada korang. Masuk sikit dulu pastu rasa. Kalau tak manis tambah, takut terlebih manis jadi kencing manis plak.
*Garam plak kena isi supaya kuah dia lemak2 gitu. Kalau tak dia rasa manis cam tak cukup perasa gitu.

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment