Monday, May 2, 2011

CUCUR BEBOLA

Bila cuti mulalah pening nak fikir nak masak apa. So pagi ni nak masak cucur bebola.. Sape nak makan, silakan. Sape yang memilih, sila masak sendiri atau dalam erti kata lain, bleh blahhhhh.. Ala, cucur ni senang bangat. Alissa pun pandai masak. Rajin atau malas. Sebelum tu nak tanya soalan skit, kalau anak tak pandai masak or malas, nak salahkan sape? Emaknya atau anak tu sendiri. Jawapannya hanya anda je yang tahu.

Bahan-bahan
- 2 cawan tepung gandum
- 6 biji bebola ikan (dipotong dadu)
- 6 biji bebola ayam (dipotong dadu)
- 5 biji bebola sotong (dipotong dadu)
- 4 keping isi ketam (hiris nipis)
- 1 biji bawang besar
- sebatang lobak merah
- 1 biji cili merah
- daun bawang * Ummi tak bubuh sebab takde
- sedikit garam
-sedikit serbuk kunyit
- air secukupnya
- minyak untuk menggoreng

Cara-caranya
1. Masukkan tepung, garam dan serbuk kunyit ke dalam bekas. Kacau rata.
2. Masukkan bebola ikan, ayam, sotong dan isi ketam. Kacau rata.
3. Masukkan bawang, lobak merah dan cili merah. Kacau rata
4. Tambah air ke dalam adunan. Gaul rata.
5. Panaskan kuali. Goreng adunan tadi menjadi bulat2 kecil.
6. Setelah warnanya bertukar keperang2an, angkat dan ulangi proses sehingga habis.
7. Sudah siap untuk dihidangkan bersama sos cili atau sos buatan sendiri. Sedapp..

Macam biasa gambar akan menyusul kemudian. Harap maklum..

No comments:

Post a Comment