Sunday, May 1, 2011

KUIH CARA LAGI

Salam,.,. lama sudah tak meletak ntry. ni nak share buat kuih cara paling mudah di dunia. mudah tapi sedap. Idea ni datang dari anak saudara Ummi. Dia memang rajin ke dapur. Senang hati maknya. Sebut aje terus pegi buat. Dia kata susah la nak guna santan. So kuih cara kali ni tanpa santan. Rasa tetap maintain. Cuma kena ada acuan la.. Yang kat umah Ummi acuan nya kecil skit. Not nice but bolehla setakat nak makan. Yang kat kampung so cute.. Ni tgh merancang nak membeli acuan kuih cara macam acuan arwah mak..

Bahan-bahan
- 2 cawan tepung gandum
- beberapa helai daun pandan - pati pandan dalam 3 cawan *sehingga adunan cair
- sedikit garam
- gula untuk inti

Cara-cara
1. Daun pandan diblender atau ditumbuk. Dapatkan pati hijau.
2. Bancuh tepung bersama pati pandan. Masukkan garam.
3. Kacau sehingga sebati. Sebaiknya diblenderkan or guna whisk supaya tepung tak berketul2.
4. Adunan mestilah cair
5. Panaskan acuan di atas dapur. Sapukan minyak sebelum meletakkan tepung.
6. Setelah panas, masukkan tepung. Isikan gula di bahagian tengah. Memandangkan tak pakai santan so gula kena banyak sikit.
7. Tutup dengan tudung periuk.
8. Setelah tepung bertukar warna dari cerah kepada gelap sedikit, bleh la diangkat. Ulangi proses sehingga habis.
9. Tada.. sudah siap. Mudah bukan...

Ummi suka buat sendiri sebab yang beli ada telur. Kononnya nak bagi garing. Tapi Ummi ni pantang bau telur. Tak lalu den nak makan. Cubala...

Macam biasa, gambar kemudian ye..

No comments:

Post a Comment

Post a Comment