Saturday, June 14, 2014

DUMPLING UDANG BERGORENG

Assalamualaikum..

Wah.. Tajuk cam gah aje. Ummi guna kulit wantan untuk buat dumpling goreng. Isinya ialah udang.

BAHAN-BAHAN:
- 10 ekor udang sederhana besar - dibuang kulit
- kulit wantan
- sos tiram
- garam secukup rasa
- serbuk perasa @ perasa secukup rasa
- minnyak untuk menggoreng

Caranya:
1. Potong udang yang telah dibuang kulit dan dibersihkan.
2. Masukkan sos tiram, garam dan serbuk perasa@perasa secukup rasa
3. Kacau udang 
4. Letakkan atas kulit wantan. Lipat
5. Goreng sehingga kekuningan

Udang dipotong dan dicampur dengan sos tiram, garam dan perasa
Letakkan atas kulit wantan. Sapukan sekeliling dengan air. Lipat..
Beginilah rupanya sebelum digoreng
Dan lagi.. Kemekkan aje di bahagian atas tu sepaya tak terbuka
Goreng sehingga kekuningan
Tadaaaa. Inilah rupanya dumpling udang yang digoreng
 Selamat mencuba. Boleh juga ditambah bahan selain udang... Terpulang pada kreativiti masing2..

No comments:

Post a Comment