Monday, September 17, 2012

PUDING JAGUNG

Bab menulis dalam blog yang paling malas sekali. Ambil gambar no hal punya. Tapi nak masukkan resepi yang sakit skit. Sakit malas.. Tu yang payah tu.  Anyway, mari kita tengok resepi ni. Mudah dan ringkas. Bagi org yg pertama kali buat, ikut jelah resepi ni. Sangat senang.

Bleh dapat semangkuk besar jugak laa..

Ini lah hasilnya.. Lembut aje..


Credit to Cik Tom

Bahan-bahannya

1 cawan tepung kastard
1 cawan jagung manis
3 cawan air
½ cawan gula
1 ½ cawan susu cair
1 sudu besar majerin (guna planta)

Cara-caranya

1. First, campurkan bahan tepung kastard, gula, jagung, susu cair dan air ke dalam periuk. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati dan pekat diatas api sederhana. **pastikan sentiasa kacau untuk elakkan tepung kastard melekat pada periuk.
2. Tambahkan majerin apabila adunan puding menjadi pekat dan kacau sehingga sebati.
3. Kemudian tutup api dan cepat-cepat angkat dan masukkan ke dalam loyang atau acuan yang disukai sebabnya puding ini cepat sejuk (keras). Jangan kacau lama sangat sebab nanti hangit kat bahagian bawah.
4. Masukkan loyang ke dalam peti sejuk dan sejukkan.
5. Bila dah sejuk dan keras, siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment