Monday, February 21, 2011

MURTABAK MAKARONI

Semalam cuba buat murtabak makaroni. Kalau bab membakar ngan oven, kim salam la ye sebab kat umah Ummi takde oven. So kena cari resepi yang tak guna oven ler. So ternampak la resepi yang membuatkan hati teringin2 nak cuba. Blog Mat gebu memang marvellous laaaa.. Banyak giler resepi. Try link bleh tak? Yahoo.. bleh laaa.. Huhuhu, bangga jap.. Setelah sekian lama mencuba.. Tapi Ummi tak la selalu derhaka macam Mat Gebu tu. Ni tiru bulat2 ye resepinya.. Ayam dan bahan lain2..
makaroni yang direbus
daun bawang
adunan yang telah dicaampur ngan telur

Ok.. Bahan2..
- 200 g makaroni * rebus
- 100 g daging ayam * cincang je..
- 2 ulas bawang putih *tumbuk halus
- 3 hiris halia *tumbuk halus (perak ayam + bawang putih +halia)
- 3/4 sudu kari daging
- 1 biji bawang *dadukan
-1 biji cili merah
-2 camca besar sos ikan
-sedikit garam
- 1 batang daun bawang
- 1/2 cawan air
- 4 biji telur

Cara2nya
1. Rebus makaroni sehingga empuk dan asingkan
2. panaskan minyak dalam kuali. Tumis 1/2 bawang merah, cili merah dan kari. Masukkan ayam dan air. Kemudian masukkan sos ikan. Kacau rata dan masukkan sebahagian bawang merah tadi. Rasa dan kalau dah Ok bleh angkat.
3. panaskan kuali non stick * Ummi pakai kuali diameter 18 cm. Lenserkan sedikit minyak. Campurkan separuh makaroni, 1/2 ayam dan 1/2 daun bawang. Pecahkan 2 biji telur dan campurkan ngan semua bahan yang telah digaul. Kacau rata. Tuang dalam kuali dan tutup permukaan kuali. Apabila sudah kekeringan, balikkan dgn hati2.
4. Ulang untuk adunan yang seterusnya. Apabila siap, potongkan dan boleh dihidangkan.
*Ummi tak buat jeruk bawang. Makan ngan sos pun sodap.. Tapi yang kelakarnya, habis murtabak pecah2. Ni tak pandai nak balik punya pasal la. Tapi takpe, yang last tetap jadi. Alhamdulillah...

No comments:

Post a Comment