Sunday, July 22, 2012

BEGEDIL AYAM

Semalam Ummi masak begedil ayam.. Ingat nak buat mashed potato tapi minggu depan la sebab nak masak western.. Cewah..

Ni begedil separa siap.. dapatlah 12 biji
Dah siap.......
So Bahan2nya:

1. daging ayam (Ummi pakai daging ayam kisar, ikut suka nak banyak mana tapi Ummi ambil suku je)
2. 3 biji kentang  (saiz agak besar)
3. 1/2 bawang merah * didadu
4. 1 batang lada besar merah *dihiris halus
5. bbrp batang daun sup *dihiris halus
6. lada sulah (ikut suka)
7. sedikit garam (ikut suka)
8. 1 biji telur.

Cara-caranya
1. Rebuskan ayam dan hancur2kan..
2. Kentang dibuang kulit dan dipotong. Gorengkan kentang sehingga empuk. Kemudian lenyekkan kentang sehingga hancur.
3. Masukkan bawang, lada merah dan daun sup. Kacau rata.
4. Masukkan lada sulah dan garam dan gaul sebati.
5. Kepalkan bahan tadi menjadi bulat dan leper.
6. Telur dipukul dan panaskan api.
7 Celup ke dalam telur dan goreng sehingga keemasan. Angkat dan toskan minyak..


Sedia untuk dihidangkan......

No comments:

Post a Comment