Sunday, January 16, 2011

KENTANG BEBOLA KETAM

Memandangkan semalam mogok tak masak so ari ni masak lebih skit. Tensen giler.... Dari minggu lepas nak buat tapi baru ari ni dapat buat. Jom kita layan kentang bebola ketam. Inilah rupanya bila dah siap digoreng. Not bad. Thanx to Hana Family for the recipe.Bahan-bahan
-5 biji kentang saiz medium
-5 batang crab stick *nak taruh isi ikan pun bleh gak
-1/2 sk serbuk lada putih
- 1 sudu besar mayonis
- 1 sudu besar butter *Ummi pakai planta
-1 sk gula
-sedikit garam

Untuk saduran
-telur
-serbuk roti or breadcrumbs
-tepung gandum/tepung jagung * Ummi pakai tepung gandum


Cara-cara
-Rebus kentang sehingga empuk. Angkat dan tos air
- Masukkan mayonis dan butter san lenyekkan kentang. Lenyek kentang masa tengah panas. Bila dah sejuk susah plak nak lenyek
- Kmdn masukkan lada putih, gula dan garam. Kacau sebati
-Masukkan crabstick yang dipotong kecil2. Lagi banyak lagi sedap
Inilah rupanya bila dah campur ngan crab stick

Bulat2kan. Sape suka bentuk kroket dipersilakan buat seperti yg diingini. Kalau Alissa yang buat mcm2 rupa ada..
Salutkan dgn tepung gandum

Golekkan dalam telur
Masukkan dalam serbuk roti or breadcrumbs

Tada.. Nilah hasilnya. tapi blom goreng lagi tau..

Dan yang ini yang telah digoreng. Cubalah.. Cuma Ummi suggest buat kecil2 sebesar ibu jari. Lebih sedap sebab byk bahagian yang garing di luar. Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment