Wah.. Tajuk cam gah aje. Ummi guna kulit wantan untuk buat dumpling goreng. Isinya ialah udang.
BAHAN-BAHAN:
- 10 ekor udang sederhana besar - dibuang kulit
- kulit wantan
- sos tiram
- garam secukup rasa
- serbuk perasa @ perasa secukup rasa
- minnyak untuk menggoreng
Caranya:
1. Potong udang yang telah dibuang kulit dan dibersihkan.
2. Masukkan sos tiram, garam dan serbuk perasa@perasa secukup rasa
3. Kacau udang
4. Letakkan atas kulit wantan. Lipat
5. Goreng sehingga kekuningan
Udang dipotong dan dicampur dengan sos tiram, garam dan perasa |
Letakkan atas kulit wantan. Sapukan sekeliling dengan air. Lipat.. |
Beginilah rupanya sebelum digoreng |
Dan lagi.. Kemekkan aje di bahagian atas tu sepaya tak terbuka |
Goreng sehingga kekuningan |
Tadaaaa. Inilah rupanya dumpling udang yang digoreng |
No comments:
Post a Comment