Wednesday, February 23, 2011
AIR ASAM VS SALAD TOMATO VERSI MELAYU
Ni lauk untuk malam ni.. Kalau dah malam, maaf ler jawabnya nak masak yang bersantan2. Terlebih rajin baru ler masak kari.. So yang goreng2 aje ye.. Ikan dori Ummi masak masam manis ala Ummi la.. Janji sedap dimakan. Memandangkan dah boring asyik makan carrot ngan sayur hijau lain, so Ummi buat ler salad tomato versi Ummi.. Ni sebenarnya resepi air asam orang Perak yang dimakan bersama ikan bakar. Tapi Ummi jadikannya macam salad. Dah second time buat.. So far jadi jelah.. Kalau ikut Papa, nak makan sambal belacan.. Waaa,, Ummi fail bab buat sambal belacan ni. Mintak maaf ye.. Banyak kali buat masih tak sesedap orang lain punya samal belacan. Ermmm tak nak try dah.. Serik ler..
Bahan-bahan
-3 biji tomato *dihiris nipis
- 1/2 biji bawang besar *dipotong bulat
-sedikit belacan
-4 biji cili padi * nk pedas bleh tambah cili
-3 sudu makan kerisik
- 1 1/2 sudu makan gula
-sedikit garam
- 1/2 biji limau nipis *ambil jusnya
Cara-caranya
1. Hiris nipis tomato dan bawang. Masukkan ke dalam bekas.
2. Tumbuk belacan dan cili padi. Buat ala2 sambal belacan. Masukkan garam, gula dan jus limau nipis.
3. Masukkan kerisik dan gaul rata dan lesung.
4. Masukkan bahan yang ditumbuk ke dalam bekas yang mengandungi tomato dan bawang. Kacau rata. Sedia dihidangkan..
Bagi orang yang tak makan tomato mentah2, mesti makan bila buat salad tomato versi melayu ni. Rasa lemak2 gitu sebab ada kerisik. Menu jimat..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment