Korang suka makan laksa tak? Alissa suka sangat makan laksa Penang. Tapi Ummi tak tahu nak buat kuahnya. Hehehehe. So minggu lepas Ummi cuba masak laksa asam. Selalunya Ummi buat laksa lemak (kuah putih santan). Apa lagi mari telefon master chef. Ada resepi dalam internet tapi Ummi lebih selesa telefon kakak Ummi yang boleh dikategorikan sebagai master chef. Laaa... ingatkan susah nak buat kuahnya. Rupa2nya senang aje. Sempoi aje resepinya...
Bahan-bahan
A. Laksa
- Ummi tak suka laksa kuala (Kuala Kangsar) yang licin tu. Memang jimat masa sebab rebus kejap aje. Tapi kurang urmppp.. Ummi pilih laksa beras yang kena rebus lama tu.
B. Kuah asam
- ikan sardin/selayang/kembung etc (4 ekor je) rebus dan blender isinya
- 2 biji bawang besar (blender)
- sedikit belacan
- cili kering (blender) /cili giling
- air secukupnya
- garam secukupnya
- serbuk perasa secukupnya
- daun kesum
- bunga kantan
- 5 asam keping
Cara-cara
1. Rebus ikan bersama sedikit garam dan asam keping
2. Perisikan ikan. Blender isi ikan. Kemudian blender tulang dan tapis tulangnya.
3. Masukkan bawang, cili kering/cili giling, belacan yang telah diblender ke dalam periuk. Kemudian masukkan isi ikan dan tapisan tulang ikan. Masukkan air.
4. Masukkan juga daun kesum, bunga kantan dan asam keping.
5. Apabila mendidih masukkan garam dan serbuk perasa.
6. Setelah siap, sedia untuk dihidangkan.
sebelum masak |
Selepas masak. Kurang warna sebab tak pedas.. |
C. Ulam
- timur - hiris halus
- bawang - dihiris
-cili melaka - dihiris
No comments:
Post a Comment