Wednesday, February 23, 2011

STIMBOAT PALING SENANG..

Bold

Ermm.. Dah lama buat stimboat ni.. Cuma tak sempat nak masukkan dlm blog. Biasalah, bz ngan anak2. Hahaaha.. alasan je tu.
Ummi mmg akan cari resepi yang senang2 aje. Bukan apa, tak larat la nak mencari bahan yang susah2. Bukan rajin nak belek satu2 kat pasaraya tu. Tambah lagi bawak budak2. Huhhhuu sabar jelah.
Bahan-bahan
Untuk sup
- 4 ulas bawang putih *dicincang halus atau ditumbuk
- air
- 1-2 kuib pati ayam *kalau nak peda guna kuib tomyam

Untuk Isi
-bebola ikan
-fish cake
-jejari letam
-bebola sotong / bebola udang *jika suka, Ummi tak letak
- bebola daging / bebola ayam *Ummi tak letak
- daging ayam
-daging lembu
- udang *Ummi tak letak sebab ada orang tak leh makan udang
-kailan / sawi
- cendawan
-bihun
-telur

Cara-caranya
- Rebuskan semua bahan untuk buat sup. Masak sehingga mendidih
- Masukkan sup dalam periuk stimboat. Masukkan bahan2 isi-bebola, ayam dan daging, Tunggu hingga mendidih. Masukkan sayur, bihun, dan telur. Biarkan seketika dan boleh la diangkat dan dimakan. Mudah bukan..

Nak buat sos senang juga tapi malas nak belek resepi. Dalam kotak memori memang tak kuasa nak mengingat. Bila nak buat baru buka internet.. Hehhehehe

AIR ASAM VS SALAD TOMATO VERSI MELAYU


Ni lauk untuk malam ni.. Kalau dah malam, maaf ler jawabnya nak masak yang bersantan2. Terlebih rajin baru ler masak kari.. So yang goreng2 aje ye.. Ikan dori Ummi masak masam manis ala Ummi la.. Janji sedap dimakan. Memandangkan dah boring asyik makan carrot ngan sayur hijau lain, so Ummi buat ler salad tomato versi Ummi.. Ni sebenarnya resepi air asam orang Perak yang dimakan bersama ikan bakar. Tapi Ummi jadikannya macam salad. Dah second time buat.. So far jadi jelah.. Kalau ikut Papa, nak makan sambal belacan.. Waaa,, Ummi fail bab buat sambal belacan ni. Mintak maaf ye.. Banyak kali buat masih tak sesedap orang lain punya samal belacan. Ermmm tak nak try dah.. Serik ler..


Bahan-bahan
-3 biji tomato *dihiris nipis
- 1/2 biji bawang besar *dipotong bulat
-sedikit belacan
-4 biji cili padi * nk pedas bleh tambah cili
-3 sudu makan kerisik
- 1 1/2 sudu makan gula
-sedikit garam
- 1/2 biji limau nipis *ambil jusnya

Cara-caranya
1. Hiris nipis tomato dan bawang. Masukkan ke dalam bekas.
2. Tumbuk belacan dan cili padi. Buat ala2 sambal belacan. Masukkan garam, gula dan jus limau nipis.
3. Masukkan kerisik dan gaul rata dan lesung.
4. Masukkan bahan yang ditumbuk ke dalam bekas yang mengandungi tomato dan bawang. Kacau rata. Sedia dihidangkan..

Bagi orang yang tak makan tomato mentah2, mesti makan bila buat salad tomato versi melayu ni. Rasa lemak2 gitu sebab ada kerisik. Menu jimat..

Monday, February 21, 2011

SAUNA

Kepada yang berminat untuk memiliki sauna sendiri di rumah, boleh la layari blogspot ini. Tak perlu memenatkan diri ke spa.. Tak perlu membazirkan duit ke spa. Segalanya boleh dilakukan di rumah.. Hanya pasang.. Taraaaaa anda sudah boleh membakar kalori sehingga 600 kl.. Banyak tu.. Seolah2 anda berjogging selama 1 jam..

Jangan tunggu lagi.. Dapatkannya segera..

SIAKAP STIM


Wala weiiii. Malas bebeno nak menaip.. Ok ni entry last tuk malam ni.. Lauk for dinner.. Memang tahap teringin nak makan..

Bahan2.. *ada yang Ummi tgk org lain punya blog, ada yang Ummi belasah aje..
- ikan siakap
- 6 ulas bawang putih
- 1 inci halia *dihiris nipis
- 4 biji cili padi * dihiris nipis
- 1 biji limau nipis *ambik jusnya
- 2 batang serai *diketuk
-sebiji tomato belah 4
-4 sudu makan sos ikan
- sedikit garam
- sedikit gula

Cara-cara
1. Bersihkan ikan. Tumbuk bawang putih dan sebiji cili padi. Lumurkan pada ikan.
2. Taburkan cili padi dan halia ke atas ikan.
3. Masukkan tomato dan serai.
4. Perah limau nipis. Masukkan sos ikan, garam dan gula..
5. Kukus dalam 15 minit.
6. Ikan sedia dihidangkan.. Taraaaa selamat mencuba
-

TAUHU SOS CUKA

Dinner tuk malam ni... Walaupun badan dah letih sangat tapi apa bleh buat. Kalau tak masak, huhuhhhhuu nak makan apa kan. Semalam jalan2 kat blog orang lain. Nampak diaorg syok masak tauhu. So ari ni beli tauhu dan cuba ler. Mudah aje.. Resepi al biasa dari blog Mat Gebu.. sini yeee

Bahan-bahan
- 3 keping tauhu
-sedikit garam dan lada hitam
- 3 ulas bawang putih
- 3 biji cili padi merah
- 2-3 camca besar gula
-sedikit garam
-3 sudu besar cuka

Cara-caranya
1. Lumurkan tauhu dengan garam dan lada hitam. Goreng dalam minyak panas. Angkat apabila telah kekuningan.
2. tumbuk bawang putih dan cili padi. Masukkan dalam mangkuk setelah lumat. Tambah gula, garam dan cuka. Rasa. Jika Ok, tuangkan di atas tauhu yang telah dipotong2 kecil..

Selamat Mencuba..

NASI AYAM

Mari makan nasi ayam.. Punya la lama tak buat. Rindu pulak nak makan nasi ayam. Alissa seperti biasa dok membodek.. Sedap la ayam ni sambil makan ayam yang dah dipotong2. Banyak plak tu..Dah pernah bagi resepi ke belum..? Huh.. panjang ler kalau nak taip. Dah la malas tahap gaban ni.. Nanti ler ye kita sertakan resepi. Tgh malas ni.. tgk gambar jelah dulu. Yang benarnya banyak resepi nak dikongsi bersama tapi malas nak menaip. Gambar dah penuh kat dalam handphone. Tunggu nak ditransfer je..

Tapi sos kali ni jadi wehhh.. Licin mangkuk tu bila sampai petang.. Selalu tak campur cili padi. Tapi kali ni masukkan skit sebab tak cukup lada besar.. Sedap rupanya..

MURTABAK MAKARONI

Semalam cuba buat murtabak makaroni. Kalau bab membakar ngan oven, kim salam la ye sebab kat umah Ummi takde oven. So kena cari resepi yang tak guna oven ler. So ternampak la resepi yang membuatkan hati teringin2 nak cuba. Blog Mat gebu memang marvellous laaaa.. Banyak giler resepi. Try link bleh tak? Yahoo.. bleh laaa.. Huhuhu, bangga jap.. Setelah sekian lama mencuba.. Tapi Ummi tak la selalu derhaka macam Mat Gebu tu. Ni tiru bulat2 ye resepinya.. Ayam dan bahan lain2..
makaroni yang direbus
daun bawang
adunan yang telah dicaampur ngan telur

Ok.. Bahan2..
- 200 g makaroni * rebus
- 100 g daging ayam * cincang je..
- 2 ulas bawang putih *tumbuk halus
- 3 hiris halia *tumbuk halus (perak ayam + bawang putih +halia)
- 3/4 sudu kari daging
- 1 biji bawang *dadukan
-1 biji cili merah
-2 camca besar sos ikan
-sedikit garam
- 1 batang daun bawang
- 1/2 cawan air
- 4 biji telur

Cara2nya
1. Rebus makaroni sehingga empuk dan asingkan
2. panaskan minyak dalam kuali. Tumis 1/2 bawang merah, cili merah dan kari. Masukkan ayam dan air. Kemudian masukkan sos ikan. Kacau rata dan masukkan sebahagian bawang merah tadi. Rasa dan kalau dah Ok bleh angkat.
3. panaskan kuali non stick * Ummi pakai kuali diameter 18 cm. Lenserkan sedikit minyak. Campurkan separuh makaroni, 1/2 ayam dan 1/2 daun bawang. Pecahkan 2 biji telur dan campurkan ngan semua bahan yang telah digaul. Kacau rata. Tuang dalam kuali dan tutup permukaan kuali. Apabila sudah kekeringan, balikkan dgn hati2.
4. Ulang untuk adunan yang seterusnya. Apabila siap, potongkan dan boleh dihidangkan.
*Ummi tak buat jeruk bawang. Makan ngan sos pun sodap.. Tapi yang kelakarnya, habis murtabak pecah2. Ni tak pandai nak balik punya pasal la. Tapi takpe, yang last tetap jadi. Alhamdulillah...

KUIH SAGO LAGI..

Dalam banyak2 resepi, Ummi rasa nilah resepi paling simple nak buat. Dan yang pasti Ummi suka makan. Papa pun join sekali. Benda manis tambah lagi kalau ari panas. Makan sejuk2. Fuh.. Sedap tu..

Dan seperti biasa, resepi yang mudah dan ringkas..

Bahan A
- 200 gram sago * ala, agak2 aje..
- air untuk merebus
- pewarna hijau * ni malas nak ambil daun pandan

Bahan B
- gula melaka
-air
-gula pasir
* tak bagi kuantiti sebab belasah aje buatnya. Janji manis udah ler

Bahan C
- Susu Cair *Ummi pakai IDEAL..
-sedikit garam

Cara2nya
1. Didihkan air dalam periuk. Kemudian masukkan sago.
2. Kacau dan tunggu sehingga sago tidak lagi bewarna putih.
3. Angkat dan lalukan pada air paip. Nak buang sagunya.
4. Masukkan dalam acuan. Sejukkan dalam peti sejuk.
5. Dalam pariuk yang lain, masukkan kesemua bahan B.
6. Kacau hingga hancur dan angkat.
7. Sedia untuk dihidangkan.. sago + gula + susu..

Wednesday, February 9, 2011

KAKAK RAJIN SANGAT..

Nampak tak luka kat ngan leher tu. Sian kakak.. Hajatnya nak tolong Ummi masak, tgk2 dapat minyak panas lak. Entah bila kenanya. Patut la ajak makan tak nak. Terus tidur. Rupa2nya takut kena marah ye.. Ummi tak marah pun. Itu tanda kakak rajin tlg Ummi masak.

ADRIANA N FINGER FOOD

Kesian anak Ummi ye.. Batuk ngan selesema.. Huhhuhuh setelah sekian lama menyepikan diri. Malas sesangat nak update blog. Ari ni beli kat Adriana finger food. So dia pun menerai la.. Mmg tak hancur pun. Tapi biasalah, kejap aje dan buang kat tepi. Ermm adik nak kena makan keras2 dah. Baru cepat tumbuh gigi.

Sape nak food saya.. Sedap ni..